Hvordan rulle hjemmelaget maki sushi

Hvis du trenger hjelp til å lage dine egne hjemmelagde sushi ruller, bør du følge med. Her forklarer hvilken teknikk du kan bruke for å rulle sushien din, uten å måtte ha spesielt utstyr som bambusmatter. Har du en slik er det selvfølgelig flott, men du kan også bruke et kjøkkenhåndkle og litt plastfolie.

Denne guiden beskriver kun teknikken for å rulle sushi. Hvis du vil vite hvordan man koker risen og hvilke ingredienser man trenger, les vår bloggpost om dette.

1. Gjør klar norien

Hvis du bruker bambusmatte, legger du den flatt på bordet. Ellers kan du legge ned et kjøkkenhåndkle, og dekke det med plastfolie. Legg så norien flatt på topp. Kjenn først på begge sidene av norien for å finne ut hvilken vei den skal ligge. Den glatteste siden skal ligge ned.

2. Gjør klar risen

Før du tar tak i risen, husk å ha våte hender, ellers vil risen henge fast i fingrene. Ha derfor klar en bolle med vann og litt riseddik i som du kan væte hendene med. Husk å tørke hendene når du holder på med norien.

Ris på nori for å lage sushi ruller / maki.

Ta en ball av en håndfull med ris. Legg den så i midten av norien, og spre den jevnt ut mot kantene uten å skvise og ødelegge risen. La det være omtrent 2 cm uten ris på en av sidene sidene du skal rulle mot, slik at du kan lukke rullen.

3. Legg på ingrediensene

Sushi ingredienser på ris klar til å rulles.

Legg grønnsakene og sjømaten langs kanten av risen. Her er det en fordel om du har skjært f.eks. agurken i avlange biter. Husk å legge de forskjellige ingrediensene litt oppå hverandre, og ikke ved siden av hverandre. Legger du dem ved siden av hverandre kan det hende at de ender på forskjellige lag i rullen.

4. Rull i vei!

Sushi maki rulles med bambusmatte.

Ta tak i underlaget, og rull det over én gang. Klem rundt rullen for å være sikker på at formen holder. Rull så videre, men husk å ikke rulle underlaget inn i selve rullen. Det er enklest å rulle i en rektangulær form, for da har du tre klare sider som du kan klemme på for å gjøre rullen fast. Dette er imidlertid lettere med en bambusmatte enn et kjøkkenhåndkle. Husk uansett å alltid klemme sammen rullen litt etter litt helt til du er ferdig.

5. Kutt rullen i mindre biter

Sushi maki kuttes i mindre biter

Bruk en skarp kniv når du skal skjære. Den må også være våt for at risen ikke skal henge fast i den. Skjær sushien opp i 6-7 biter, ut ifra hvor tjukke du selv liker dem, og du har laget dine første sushi ruller!

Hvis du er helt ny på sushi er det kanskje best å prøve å spise på en restaurant før du lager noe selv som du ikke er sikker på om du vil like. Vi har en liste over anbefalte sushirestauranter i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger som du i så fall kan se på.