Hjemmelaget sushi – forberedelse av ris

Hvis du har lyst til å lage hjemmelaget sushi er det viktig at risen blir tilberedt på skikkelig vis. Gjøres det feil kan risen bli alt for deigaktig eller smake dårlig. Følger du denne guiden burde du ende opp med en skikkelig god sushi ris som kan brukes til blant annet å lage maki / sushiruller. Trykk på lenken for å se vår veiledning for dette. Om du ennå ikke har smakt sushi, anbefaler vi å prøve mat fra en sushirestaurant for å få et godt førsteinntrykk. Vi har lister over anbefalte restauranter i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim som du kan besøke. Hvis du føler det trygg på sushi fra før, er det bare å følge guiden videre og lage din egen hjemmelagde sushi!

Riktig ristype

Sushiris fra Blue Dragon fungerer fint for nigiri og maki sushi.

Det er svært viktig å velge korrekt ristype. Enkelte ristyper er ment til å ikke være klebrig, og dette vil fungere svært dårlig til å lage sushi med. Sushiris eller «shari» som det egentlig heter, kan du finne på mange butikker. De større butikkjedene i Norge burde ha dette, og emballasjen er alltid markert som sushiris, som på bildet over.

Klargjøring av risen

Sushiris skylles til vannet er klart.

Mål opp hvor mye ris du trenger, og husk hvor mye du bruker. Skyll risen i halvannet minutts tid, til vannet ikke lenger er tåkete. Legg så risen i en bolle, og tilsett litt mer vann enn hvor mye ris du bruker. Det skal omtrent være 1.15 ganger mer vann enn ris. Bruker du for mye vann så blir risen fort deigaktig.

Kok risen

Sett risen på høy varme og rør rundt innimellom helt til det koker. Når det koker setter du varmen så langt ned det lar seg gjøre, og setter et lokk på. Herfra trengs det ikke like mye omrøring, bare la risen koke seg ferdig. Noe ris vil svi seg litt fast, men det er sånn japanerne gjør det! Etter 6-8 minutter sjekker du hvor mye vann det er. Hvis det ikke er mer vann igjen så er risen klar. Hvis det fremdeles er vann i kjelen, hold et øye med den og vent noen minutter til.

Ta ut risen

Når du tar ut risen, bruk en tresleiv. Metall vil skade risen og kan reagere med riseddik. Husk også å ikke skrape ut risen i bunnen, ettersom den er svidd og tørr, og vil ha dårlig smak.

Bland inn riseddik

Dette må skje så snart risen er ferdig, altså mens den ennå er varm. Om du for eksempel har brukt 7 dl ris, så kan du bruke omtrent 1,2 dl riseddik, 2 spiseskjeer sukker og 2 teskjeer salt. Husk å ikke bruke noen annen form for eddik enn riseddik.

Marinade helles over sushi ris.

Rør dette sammen i en kjele på medium varme. Hell så den resulterende marinaden over risen og rør godt om. Hvis du er uerfaren bør du smake deg frem til hvor mye du selv vil bruke. Begynn med halvparten, og bruk mer etter eget ønske. Når dette er gjort lar du risen kjøle seg ned, så er den klar. Om du trenger hjelp til å rulle sushi maki, så har vi også en bloggpost for dette. Velbekomme!